Skip links

Ermee leven

Je bent muzikant en hebt een aandoening of blijvende blessure aan je hand; wat betekent dat voor jouw muziek? Gooi je jouw instrument (en daarmee een hoop plezier) in de hoek? Of ga je op zoek naar wat er wèl mogelijk is?

Graag help ik je om dat laatste waar te maken, want vaak blijkt dat het nog mogelijk is om de allermooiste muziek te maken met een blijvende handblessure!

Ergotherapie richt zich niet alleen op de aandoening maar juist ook op de praktische gevolgen daarvan en (praktische) mogelijkheden tot verlichting van het ongemak.

Ik denk met je mee over met de vraag: hoe kan ik muziek blijven maken gegeven mijn aandoening?

Met de kennis die hierover beschikbaar is en ervaringen van andere muzikanten met een handaandoening komen we vaak tot een passend antwoord.

Muzikant blessure hulpmiddelen muziek maken instrument hand vinger ergotherapie

Artrose en gewrichtsbescherming

Een goed voorbeeld is hoe om te gaan met artrose. Artrose is niet te genezen. Toch hoeft het zeker niet zo te zijn dat wanneer artsen zeggen dat je artrose hebt, dit meteen het einde van je muziek carrière betekent.

Wel is het raadzaam om, als je nog met plezier wil blijven musiceren, te gaan kijken op welke manier je dat kunt doen. Door een aantal aanpassingen in het gebruik van je handen, jouw muziekinstrument en speciale hulpmiddelen kun je vaak weer comfortabel muziek maken.


Onderzoek naar mogelijkheden bij artrose

In geval van artrose is het belangrijk dat je symptomen als pijn en stijfheid zo lang mogelijk onder controle houdt. Je kan jezelf de vraag stellen wanneer je je , voor, tijdens en na het muziek maken goed voelt. De vraag is daarbij, hoe kan je die momenten vasthouden?

Als je daar jouw aandacht op richt kun je vaak al grote stappen zetten:

Maak bijvoorbeeld een overzicht van wat je allemaal doet op een dag. “Weeg” je activiteiten die een belasting vormen voor jouw handen en in welke mate je jouw handen wilt ‘sparen’ voor het maken van muziek. Zo verdeel je de belasting op jouw handen en kun je muziek blijven maken.

Tegelijkertijd is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat jouw handen belastbaar blijven. Dat je ze traint en zo fit mogelijk houdt. Daar kun je ook aan werken!

Gewrichtsbescherming

Bij artrose is het belangrijk om de gewrichten gedoseerd te belasten.

  • Dat kan op natuurlijke wijze door de spieren rondom jouw gewricht te versterken. Een versterkte spierkracht ontziet jouw gewrichten, waardoor deze minder pijnlijk zijn tijdens het musiceren.
  • Als spierkracht niet volstaat zijn er allerlei braces en ringen die ondersteunend zijn aan het gewricht. Dat geeft vaak ook al veel verlichting tijdens het spelen.

Soepel houden van gewrichten

Voor een aantal aandoeningen, zoals artrose, is het belangrijk dat je de gewrichten soepel houdt.

  • Door je gewrichten op de juiste manier te oefenen kun je langer soepel blijven bewegen
  • Daarbij speelt ook een belangrijke rol:
    – Je lichaamshouding tijdens het muziek maken
    – De wijze waarop je je lichaam, handen en armen beweegt tijdens het musiceren
    – De ergonomie van stoel, muziekstandaard en instrument
  • Vanuit een sterke, stabiele rompbalans en een goede houding kun je vrijer bewegen met je armen. Het is daarom goed om getraind te zijn en dit te onderhouden

Muziek maken met ondersteuning – Dystonie

Een dystonie is een aandoening die zeer beperkend is voor een musicus. Er is lang niet altijd een passende behandeling voor.

Eigen oplossing – spalk

Soms komen mensen met een eigen oplossing die alleen een verdere verfijning vraagt. Zoals in dit geval. Het verende “spalkje”, vast getaped aan de vinger, geeft net voldoende tegenwicht dat de vinger gecoördineerd de snaren kan raken.

Silverring afstellen

Met ondersteuning van een silverring kan de veerkracht nauwkeuriger worden afgesteld op de kracht van de dystonie. Om er zeker van te zijn welk model het meest effectief is hebben we ook nog een ander model uitgeprobeerd.

Automatiseren

Het zal duidelijk zijn dat ook met een dergelijke oplossing het spelen opnieuw geautomatiseerd moet worden.

Genezen pijnlijke vinger muzikant musici-overbelasting oefeningen

Vele muzikanten gingen je voor

Ik spreek musici die met plezier terugkijken op de zoektocht die ze achter de rug hebben. Vragen als; “wanneer zit ik goed in mijn vel”, “wat heb ik daarvoor nodig” en “op welke manier vind ik het leuk daarmee bezig te zijn naast alle andere verplichtingen die ik heb”, werken verhelderend en inspireren.

“Christine is geïnteresseerd in de musicus en de mens in gelijke maten. Waar de gezondheidszorg voor musici niet gespitst is op de specifieke en voor hun zeer ingrijpende klachten, is Christine dat wel. Ook buiten werktijd besteedt zij veel tijd aan het onderzoeken van de klachten van musici. Maar zij vind het net zo belangrijk om ‘gewoon’ te praten met je, om er zo achter te komen waar je echt last van hebt.

Ik ben beroeps celliste. Oorspronkelijk ben ik bij Christine terecht gekomen toen ik op zoek was naar een oplossing voor duimpijn bij het vasthouden van mijn strijkstok. Daar heeft zij een zeer praktisch spalk voor gemaakt, die niet alleen slim ontworpen was maar ook in ‘concert zwart’, waardoor het niet opviel op het podium. Dat zij samen met mij ging zoeken naar een oplossing voor mijn specifieke probleem, en daar ook ruim tijd voor nam, heeft veel voor mij betekend.

Later heb ik Christine weer benaderd voor hulp bij verschillende andere zaken, inclusief advies m.b.t. speelklachten bij een aantal van mijn leerlingen. Ook daarvoor stond zij open en kon ik na grondig overleg mijn leerlingen weer goed verder helpen.”

Sarah Walder
Cellist

Advies of steun bij een blijvende blessure?

Vraag naar de mogelijkheden