Skip links

Genezen

Je hebt een blessure opgelopen en het genezen heeft tijd nodig. En toch wil je dolgraag muziek blijven maken. Je wilt verder spelen met deze blessure. Kan dat? En hoe doe je dat?

Vanuit de ergotherapie kijk ik niet alleen naar je fysiek. Ik kijk ook naar de omstandigheden en omgeving waarbinnen de problemen zich voor doen.

Als ergotherapeut en bewegingsagoog richt ik me niet alleen op de blessure maar ook op de praktische gevolgen daarvan bij het musiceren. Wat kun je (nog) wel en hoe vertaal je dat naar het bespelen van jouw instrument? En ook, hoe blijf je fit met de rest van jouw lichaam?

klarinet klarinettist spiegel pijnloos oefenen spelen musicus muziek instrument

Revalideren tijdens het musiceren

Het kan niet altijd, maar het is vaak mogelijk om de revalidatie af te stemmen op het musiceren en andersom. Dit is afhankelijk van de blessure, want bijvoorbeeld peesletsel heeft nu eenmaal meer tijd nodig om te genezen dan een botbreuk.

Genezen: Een plan maken

Aan jouw herstel gaat een plan vooraf. Dat plan krijgt vorm op basis van de volgende stappen:

  • Inzicht krijgen in wat er aan de hand is. Wat zijn risico’s en wat mogelijkheden.
  • Visualiseren. Blijf je voorstellen dat je muziek maakt. Speel de muziek in je hoofd, bedenk hoe je hand beweegt tijdens het musiceren.
  • Inventariseren welke oefeningen nodig zijn om weer optimaal te kunnen functioneren.
  • Vertalen van oefeningen naar het musiceren en in welke mate dat te combineren is. Ook kan je kijken naar bepaalde muziekstukken (makkelijk uit te voeren qua grepen en/ of tempo) die jouw genezing in de hand werken.

Trainings­hulpmiddelen

Er zijn allerlei manieren om je handen te trainen. Het is hierbij wel zaak om te kijken wat je wil trainen en op welke manier. Veel kracht kan bijvoorbeeld ten koste gaan van snelheid en souplesse. Hieronder een paar trainingsapparaten. Het is belangrijk te weten wat de voordelen en nadelen zijn van elk apparaat en in hoeverre deze jouw genezing bevorderen of misschien tegenwerkt. Wil je meer weten of heb je een specifieke vraag neem dan contact op.

Oefeningen voor herstel

Er zijn veel oefeningen bekend voor het genezen van handblessures. Voor het samenstellen van het oefenschema zijn er een aantal zaken bepalend:

  • De aard van het letsel
  • Inzicht in het functioneren van je lichaam
  • Inzicht in belasting en belastbaarheid
  • Jouw algemene conditie

De oefeningen kunnen dan betrekking hebben op:

  • Coördinatie
  • Kracht
  • Snelheid, ritme, dynamiek van bewegen
  • In- en ontspannen
  • Algemene conditie
  • Ben je ziek geweest?
Trainingshulpmiddelen Genezen 4
Trainingshulpmiddelen Genezen 2
Trainingshulpmiddelen Genezen3
Trainingshulpmiddelen Genezen1

Speciale hulpmiddelen en aanpassingen

Op het gebied van ergonomie is vaak ook winst te behalen.

Soms is het mogelijk om met een kleine ondersteuning of hulpmiddel eerder te kunnen spelen. Het is vaak verrassend hoeveel plezier een muzikant kan hebben dankzij zo’n hulpmiddel. Je kunt hierbij denken aan;

  • Een klein spalkje om een gewricht te ontlasten.
  • Bescherming voor een wond waardoor je de toetsen/ kleppen van je instrument met minder pijn en/of moeite kunt aanraken.
  • Tapen ter ondersteuning van je spieren bij pijn of bij zwelling.
Genezen ermee leven blessure hand ergotherapie hulpmiddel-ondersteuning Muziekhand

Aan de slag met revalideren

Aan de hand van een revalidatie-schema ga je aan de slag. De intensiteit en de duur is afhankelijk van het letsel. Probeer daarbij zo veel mogelijk:

  • Muzikaal getraind te blijven waar mogelijk, zodat je na genezing weer voldoende fit bent en de draad weer kan oppakken.
  • Oefenmomenten zoveel mogelijk af te stemmen op het musiceren. Dat maakt het speels en geen ‘verplichting’

Begrijpen en volhouden

Genezen heeft tijd nodig. Hoe beter je begrijpt hoe dit werkt, des te beter kun je omgaan met dit proces. Wat je voelt kun je interpreteren, waardoor je manager wordt van je eigen revalidatie.

Hand met een knipoog

Vele muzikanten gingen je voor

Niet één maar beide polsen breken als muzikant. Je moet er niet aan denken. Het overkwam gitarist Danny Maaskamp:

In januari 2013 heb ik als beroepsmuzikant (gitarist) beide polsen gebroken. 

Mijn linker pols had een complexe breuk opgelopen en moest geopereerd worden.
 Mijn revaliderende arts in het ziekenhuis was ergotherapeut Christine Barnard.
 Door haar specialisatie in handen en polsen en omdat zij zich heeft toegelegd in het helpen van muzikanten kreeg ik haar toegewezen. 

Christine is meelevend, geduldig en aanstekelijk enthousiast.
 Door haar ruime ervaring ben ik erg snel weer aan het spelen. Dit komt ook mede door haar creativiteit in het maken van de juiste tools en het vinden van de juiste oefeningen om weer kracht te krijgen in de arm, meer flexibiliteit in de gewrichten en soepel in de spieren en pezen. 

Door een terugval in 2018 door overbelasting heb ik haar weer opgezocht, in haar eigen praktijk. Ook nu heeft Christine mij geholpen met mijn klachten, maar heb ik ook veel geleerd en ben meer bewust in wat ik doe en hoe daar mee om te gaan. 

Christine gaat altijd de uitdaging aan en is er op gebrand je te helpen en dat gaf mij de energie om vol te houden tijdens de revalidatie.

Danny Maaskamp
Gitarist

Starten met genezen?

Neem contact op